Petits cakes salés feta olives tomates séchées / Savoury cakes with feta cheese olives and sun dried tomatoes
Ingrédients pour 8 personnes :
200g de farine
3 oeufs
1dl de lait chaud
120g d'huile d'olives
1 sachet de levure chimique
sel, poivre, herbes de provence (thym, origan)
6 tomates séchées
100g de feta
une poignée d'olives dénoyautées
la pâte de base:
* Dans une terrine, mettre la farine, la levure, l'huile), les oeufs, 1/2 cuillères à café de sel fin (attention les tomates séchées, olives, et feta vont eux aussi saler la préparation!) du poivre et herbes de Provence. Mélanger pour obtenir une pâte bien lisse. Ajouter alors le lait chaud et mélanger à nouveau.
* Ajouter au mélange de base les tomates, la feta et les olives coupées en petits morceaux.
* Verser la pâte dans des moules huilés ou beurrés au préalable. Cuire dans un four préchauffé à 150° C (th5) pendant environ 40 minutes.
Manger tiède ou froid avec une petite salade verte. Super pour les pinic ou pour le casse-croute de midi à l'école!
Vous pouvez aussi mettre plein d'herbes (persil, ciboulette, menthe...) ou varier les ingrédients que vous rajoutez au mélange de base.
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Ingredients (for 8)
200g flour
3 eggs
100ml milk (warmed)
120g margarine (or 120g olive oil, rapeseed oil or sunflower oil)
Baking powder (200g flour roughly calls for 4 tsp baking powder )
salt , peper and herbs (thyme, oregano, marjoram)
6 sundried tomatoes
100g feta cheese
a good handful of stoned olives
* Switch oven on at 150°C
* mix together in a large bowl flour, baking power, olive oil, eggs, salt, pepper and herbs (NB: beware of the salt as feta cheese, olives, dried tomatoes can bring a fair amount of salt to your cake base. Mix untill you get a smooth mixture, then add the warm milk and mix again.
* Now add the tomatoes, feta chees and olives cut in small bits to your cake mixture. Mix them with a spoon.
* Pour into greased mould or moulds -I use a muffin tray for 12 muffins. Then bake in the oven for about 40 minutes.
Eat warm or cold with a side salad. Great for picnics or school lunch box!
you can change the ingredients you add to the cake base, e.g. Ham and mushroom, or pack them with lovely herbs from the garden, parsley, chives, wild garlic, basil......
ENJOY!